Moneta
Pompka : Czy mozna rozmienic monete 1 zl na monety 2gr i 5gr aby w sumie bylo ich 30?
6 paź 17:48
Adamm:
2x+5y=100
x+y=30
rozwiąż, x i y muszą być naturalne
6 paź 17:49
Pompka : dziekuje za pomoc
6 paź 17:50
Mila:
2x+5y=100
x+y=30
rozwiąż w zbiorze N+
6 paź 17:53
Pytający:
| ⎧ | x,y∊ℕ | |
| ⎨ | 2x+5y=100 |
|
| ⎩ | x+y=30 | |
| | 40 | |
2(30−y)+5y=100 ⇒ 3y=40 ⇒ y= |
| , a zatem brak rozwiązań naturalnych (nie da się rozmienić) |
| | 3 | |
6 paź 17:54
Pompka : | | 40 | |
Po rozwiazaniu tego ukaladu wyszlo mi ze y= |
| ∉N wiec nie mozna rozmienic |
| | 3 | |
6 paź 17:54
Pompka : dziekuje
6 paź 17:55
true word: Ci ludzi esie tu chyba nudzą? na wyścigi rozwiązują czyjeś zadania..ludzie wklejajcie tu swoje
prace domowe i idźcie na imprezę
6 paź 18:01
Mila:
Niektórzy nudzą się i wpisują bzdurne komentarze
6 paź 18:07
Pompka : kolego nie wszyscy tak postepuja tak jak piszesz ze impreza
6 paź 18:12