liczby zespolone
lz: rozwiąż równanie:
iRez+iImz=2i−3
6 paź 16:58
PW: Pewnie najprościej będzie przyjąć oznaczenia
z = a + bi,
czyli Rez = a oraz Imz=b, zapisać równanie w tej symbolice i rozwiązać (o ile się da)
6 paź 17:06
lz: właśnie tak liczyłam i wychodzi mi:
ix+iy=2i−3
i wydaje mi sie to trochę bez sensu
6 paź 18:14
PW: Nie bez sensu, lecz "nie ma rozwiązań"

(prawa strona ma część rzeczywistą równą −3, zaś lewa
0). Można to było stwierdzić od razu − bez podstawiania z=a+bi, ale niektórzy tak wolą, bo
łatwiej widać.
6 paź 23:59