Udowodnij
Satan: Mam udowodnić, że dla n − nieparzystych wyrażenie n4 − 1 jest podzielne przez 16.
Więc:
n4 − 1 = (n2 − 1)(n2 + 1) = (n − 1)(n + 1)(n2 + 1)
Teraz: n = 2k + 1, k ∊ N+
Wracam do wyrażenia podstawiając jednocześnie za n nowe wyrażenie:
(2k + 1 − 1)(2k + 1 + 1)( (2k + 1)2 + 1) = 2k(2k + 2)(4k2 + 4k + 2) =
= 8k(k + 1)(2k2 + 2k + 1)
I teraz jeśli napiszę, że k i k+1 są dwiema kolejnymi liczbami, więc jedna z nich jest
parzysta, a więc w rozkładzie na czynniki zawiera w sobie conajmniej jedną liczbę 2, a zatem
cały iloczyn jest podzielny przez 2 i 8, to wystarczy, by dowód był poprawny?
6 paź 16:44
Adamm:
| k(k+1) | |
| (2k2+2k+1) jest naturalne, więc 16|n4−1 |
| 2 | |
6 paź 16:51
Satan: Czyli tak, dziękuję
6 paź 16:53
xn:
Wystarczy.
k*(k+1)−liczba podzielna przez 2 jako iloczyn kolejnych liczb naturalnych.
6 paź 16:58