Wyznacz funkcje odwrotną do danej oraz podaj dziedzinę obu funkcji
Alberto: Trzeba wyznaczyć funkcje odwrotną do danej oraz podać dziedzinę obu funkcji.
| 3x | |
Z tego co rozumiem to dziedziną funkcji są liczby rzeczywiste; piszemy y= |
| i mnożymy |
| 2x−5 | |
przez mianownik. Doszedłem do równania 2xy−3x=−5y i nie wiem co dalej.
Proszę o pomoc
6 paź 16:15
Adamm:
f(x)
asymptoty
x=5/2, y=3/2
więc f
−1(x) ma asymptoty x=3/2 oraz y=5/2
6 paź 16:23
Alberto: cooo o co chodzi, skąd to się wzieło ?
6 paź 16:31
Adamm:
no, z dokładnością do stałej
| 2 | |
f(0) = 0 ⇒ f−1(0)=0 ⇒ − |
| a+5/2=0 ⇒ a=15/4 |
| 3 | |
6 paź 16:37
piotr: 2xy−3x=5y
x(2y−3) = 5y
⇒
6 paź 16:51
PW:

Nie wolno rzucać się od razu na wyznaczanie funkcji odwrotnej, bo nie wiadomo czy coś takiego w
ogóle istnieje.
Można mówić o funkcji odwrotnej do f, jeżeli f jest różnowartościowa. Jak widać na rysunku −
tak jest.
Adamm o tym wie, ale nic nie napisał, zakłada że wiesz jak wygląda wykres
funkcji homograficznej i znasz jej własności. Zakłada również wiedzę, że funkcja odwrotna do
homograficznej jest też homograficzna. Dlatego pisze o jej asymptotach. To jest chyba za
trudny sposób myślenia dla przeciętnego ucznia.
6 paź 17:01
Alberto: właśnie muszę zrobić tylko tyle co napisał piotr i jeszcze napisać dziedzinę tych funkcji
6 paź 17:24
Alberto: czyli tu dziedzina dla Df−1 = R\{1}, tak ?
6 paź 17:35