Świeży arbuz ważył 4 kg. W wyniku przechowywania ilość wody w arbuzie ...
ryfacto: Świeży arbuz ważył 4 kg. W wyniku przechowywania ilość wody w arbuzie zmniejszyła się z 99% do
9823%.Jak zmniejszyła się masa tego arbuza?
zrobiłem to tak ale nie wiem czy dobrze
100=4
99=x
100x=4*99=3,96
3,96=99
y=9823
99y=976825=3,9423
y+0,04=3,9823
4−3,9823=0,0113
6 paź 15:33
daras: Pytanie jak należy rozumieć treść tego zadania? Czy na początku 99% wagi arbuza (4 kg) to była
woda
6 paź 15:52
ryfacto: a jeżeli całość ważyła 4 kg to dobrze ?
6 paź 15:54
daras: skoro 1% to było ciało stałe (arbuz) = 0,04 kg a reszta 3,96 kg to woda
to jezeli zmniejszyła się ona...dalej nie widzę bo nie użyłeś WIELKIEGO "U" do zapisu ułamka
6 paź 16:01
Pytający:
Zacznijmy od tego, że już pierwsze równanie jest bzdurne, bo 100≠4. Nawet nie chodzi o
| | 100 | |
zapomnienie znaczka "%", bo wciąż byłoby źle, 100%≠4, bo 100%= |
| =1. Natomiast zapis |
| | 100 | |
100%*a=4 byłby już ok, wtedy chodzi o 100% jakiej wartości a.
Zatem zapis przy obliczaniu pierwotnej masy wody może być taki (tu są znaki równości):
100%*y=4
99%*y=x ⇒ x=3,96
Ewentualnie można zapisać proporcję, gdzie pomija się pisanie tej jakiejś wartości, której owe
procenty się tyczą (wyżej y), ale wtedy (bez zapisania mnożenia przez tę wartość) równość
(prawie zawsze) nie zachodzi, dlatego tu zapisuje się myślniki (nie znaki odejmowania

):
100% − 4
99% − x ⇒ x=3,96
Rezultat ten sam, ale zapisów nie mieszaj, bo wychodzi coś bez sensu.
Całość natomiast można rozwiązać tak:
| | 100% | | 100% | | 300 | |
m=(100%−99%)*4* |
| =1%*4* |
| =0,04* |
| =3 |
| | | | | | 4 | |
A stąd masa arbuza zmalała o 4−3=1 kg.
Po kolei:
| | 2 | |
• (100%−99%)*4 // masa nie−wody w arbuzie; ta masa stanowi (100%−98 |
| %) "nowej masy" |
| | 3 | |
arbuza, dlatego:
| | 1 | |
• (100%−99%)*4* |
| // jest równe 1% "nowej masy" arbuza, zaś: |
| | | |
| | 100% | |
• (100%−99%)*4* |
| // stanowi nową masę arbuza |
| | | |
6 paź 16:33