Oblicz nierownosc
Meto : |log2x−1|>1
Jakby ktoś mógł by wyjaśnić jak to rozwiązać, co z tego wynika. Dzięki
6 paź 13:06
Jerzy:
Założenie: x > 0
⇔ log2x − 1 > 1 lub log2x − 1 < −1 ⇔ log2x > 2 lub log2x < 0
⇔ log2x > log24 lub log2x < log21 ⇔ x > 4 lub x < 1
Odtatecznie: x ∊ (0;1) U (4; +∞)
6 paź 13:09
the foxi:
dziedzina: x>0
log2x−1>1 ∨ log2x−1<−1 (korzystamy z definicji wartości bezwzględnej)
log2x>2 ∨ log2x<0
log2x>log2x22 ∨ log2x<log220
x>22 ∨ x<20 (korzystamy z faktu, że funkcja logarytmiczna o podstawie 2 jest różnowartościowa
i rosnąca, więc pozbywamy się logarytmów bez zmiany zwrotu nierówności)
x>4 ∨ x<1
x∊(0;1)∪(4;+∞)
6 paź 13:12
Meto : A można prosić o wyjaśnienie tej 2 części? Tj. Log2x >log24 lub log2x < log21 bo nie
rozumiem skąd się to pojawia
6 paź 13:14
the foxi:
jeśli masz pewną liczbę, na przykład y
to zachodzi równość log
22
y=y
zlogarytmowaliśmy (w pierwszym przypadku) liczbę 2 po to, by po obu stronach nierówności mieć
logarytm, który potem "usuwamy"
log
24=2 − chyba oczywiste
6 paź 13:19
Jerzy:
2 = 2*log22 = log222 = log24
0 = 0*log22 = log220 = log21
6 paź 13:20