matematykaszkolna.pl
Rysowanie wykresu Smertf:
 x 
Naszkicuj wykres funkcji:

x2+4 
6 paź 12:15
the foxi: dziedzina oczywiście x∊ℛ zauważ, że jej miejscem zerowym jest 0 (czy jest więcej miejsc zerowych?) co pozwala przypuszczać, że jest nieparzysta i tak jest, więc w gruncie rzeczy możemy zająć się tylko rysowaniem wykresu dla x≥0 wyznaczmy zbiór wartości
 x 
y=

x2+4 
yx2+4y=x yx2−x+4y=0 sprawdzamy, kiedy równanie ma co najmniej jedno rozwiązanie rzeczywiste Δ≥0 ⇔ 1−16y2≥0 ⇔ (1−4y)(1+4y)≥0 ⇔ y∊[−0.25;0.25] możemy policzyć też granicę przy x→+, która wynosi 0 sprawdź teraz, dla jakiego x zachodzi f(x)=0.25 − tu będzie maksimum funkcji dla x>0 wniosek? f(0)=0, potem rośnie do pewnego x0, dla którego zachodzi f(x0)=0.25, a następnie maleje i zbliża się do asymptoty, która dana jest wzorem y=0 jak już to wszystko narysujesz, odbij wykres symetrycznie względem początku układu współrzędnych
6 paź 12:26
Smertf: Dzięki wielkie. Nie będę musiał nic odbijać, bo dziedziną funkcji jest przedział (0;1) ∪ (1;+ nieskończoność) Ten wzór powstał mi po przekształceniu funkcji z logarytmem i mam nadzieję, że dobrze przekształciłem.
6 paź 12:29
the foxi: powodzenia emotka
6 paź 12:31
Smertf: x1−\log \:x\left(4+x2\right)
6 paź 12:33