the foxi:
dziedzina oczywiście x∊ℛ
zauważ, że jej miejscem zerowym jest 0 (czy jest więcej miejsc zerowych?)
co pozwala przypuszczać, że jest nieparzysta
i tak jest, więc w gruncie rzeczy możemy zająć się tylko rysowaniem wykresu dla x≥0
wyznaczmy zbiór wartości
yx
2+4y=x
yx
2−x+4y=0
sprawdzamy, kiedy równanie ma co najmniej jedno rozwiązanie rzeczywiste
Δ≥0 ⇔ 1−16y
2≥0 ⇔ (1−4y)(1+4y)≥0 ⇔ y∊[−0.25;0.25]
możemy policzyć też granicę przy x→+
∞, która wynosi 0
sprawdź teraz, dla jakiego x zachodzi f(x)=0.25 − tu będzie maksimum funkcji dla x>0
wniosek? f(0)=0, potem rośnie do pewnego x
0, dla którego zachodzi f(x
0)=0.25, a następnie
maleje i zbliża się do asymptoty, która dana jest wzorem y=0
jak już to wszystko narysujesz, odbij wykres symetrycznie względem początku układu
współrzędnych