Zilustruj na płaszczyźnie zespolonej
Blondyn: Zilustruje na płaszczyźnie zespolonej: arg (i/i−z) = 4pi/3
Rozpisuje to tak: arg i − arg(i−z) = 4pi/3 i dochodzę do postaci: arg(i−z)= −5pi/6 i nie wiem
co dalej. Proszę o pomoc
6 paź 12:13
Pytający:

Używaj nawiasów:
i/i−z=1−z
| | −5π | |
arg(i−z)= |
| ⇒ arg(z−i)=5π/6, a stąd rysunek (kąt rysowany "na oko", −i "przesuwa" |
| | 6 | |
wykres o 1 w górę)
6 paź 12:39
Pytający:

Ależ bzdurę wyżej napisałem, poprawka (arg(−z)=arg(z)+π):
| | −5π | |
arg(i−z)= |
| ⇒ arg(z−i)=−5π/6+π=π/6, a stąd rysunek (kąt rysowany "na oko", −i |
| | 6 | |
"przesuwa" wykres o 1 w górę)
6 paź 12:54