Udowodnij
Janusz: Udowodnij:
Jeżeli m + n ≥ 73, to m ≥ 37 lub n ≥ 37
Z góry dziękuje za pomoc <3
6 paź 11:55
Jerzy:
Niech m = n = 36
m + n = 72 < 73
6 paź 12:00
Janusz: Tyle wystarczy? 0.o
6 paź 12:03
Pytający:
Warto dodać, że chodzi o m, n całkowite (dla m=n=36,5 wynikanie nie zachodzi).
Można rozpatrzeć przypadki:
• n≥37
• n<37 ⇒ n≤36 ⇒ m≥73−n≥73−36=37
6 paź 12:18
iteRacj@: A czy to taki dowód jest właściwy?
m,n są liczbami całkowitymi
Zakładamy, że teza jest fałszywa: nie jest prawdą, że (m ≥ 37 ∨ n ≥ 37)
czyli (1)(m ≤ 36 ∧ n ≤ 36)
wtedy:
m ≤ 36
n ≤ 36
−−−−−−−−−−−−
m + n ≤ 72
a więc nasze założenie (1) jest fałszywe stąd wynika prawdziwość tezy (m ≥ 37 ∨ n ≥ 37)
? ? ?
6 paź 12:36
Pytający:
Jak dla mnie poprawny (ale ja się nie znam

).
6 paź 12:56
iteRacj@:
może jeszcze PW będzie chciał ocenić
6 paź 13:23
Mila:
Dobrze
8 paź 22:29