wartości
Burczyk: Wyznacz zbiór wartości funkcji:
1) f(x)=tgx*cosx
2) f(x)=ctg
2x*sin
2x
ZW
sinx=ZW
cosx=<−1,1>
cosx≠0 ⇒ x≠kπ ∧ k∊C
Co dalej?
6 paź 10:53
6 paź 10:56
the foxi:
jakie wartości przyjmuje sinus dla argumentów x=kπ?
6 paź 12:28
Burczyk: Dlaczego akurat kπ ?
6 paź 13:51
the foxi:
bo one wypadają z dziedziny
podpowiem, bo już muszę iść, dla x=kπ sinus przyjmuje wartości 1 oraz −1
zatem ZWsinx=[−1;1]\{−1;1}=(−1;1)
6 paź 14:02
Jerzy:
Pośpiech nie jest wskazany , akurat dla x = kπ funkcja f(x) = sinx się zeruje.
6 paź 14:29
Pytający:
| | π | |
The foxi miał pewnie na myśli |
| +kπ, zamiast kπ. Pewnie pośpiech, jak zauważył |
| | 2 | |
Jerzy.
1)
| | sin(x) | |
f(x) = tg(x)*cos(x) = |
| *cos(x) = sin(x) |
| | cos(x) | |
| | π | |
Df = ℛ \ { |
| +kπ: k∊ℤ} // do dziedziny nie należą te iksy, dla których cos(x)=0 |
| | 2 | |
| | π | |
ZWf = ZWsin \ {−1,1} = <−1,1> \ {−1,1} = (−1,1) // dla x∊{ |
| +kπ: k∊ℤ} (i tylko dla |
| | 2 | |
takich iksów) mamy sin(x)=±1
6 paź 15:32
Burczyk: Ok, już wiem. Dziękuję
6 paź 15:50