Odwzorowanie, relacja prawostronnie jednoznaczna
studia: Dzień dobry!
Jeśli mam relację {(alfa, a), (beta, a), (gamma, b)} to czy jest to odwzorowanie − relacja
prawostronnie jednoznaczna?
Jeśli tak − dlaczego? Jeśli nie − dlaczego?
Bardzo proszę o pomoc.
6 paź 08:03
PW: Jest, bo spełnia definicję (nie ma w tej relacji takich par (x, y1) i (x, y2), że y1≠y2).
Tak jak w szkolnej definicji funkcji − każdemu iksowi przyporządkowany dokładnie jeden y.
6 paź 16:26
studia: My mamy taką def.
Odwzorowanie ze zbioru A do zbioru B to relacja R zawiera się w AxB, która jest prawostronnie
jednoznaczna, tzn. taka że
( (a,b) należy do Relacji i (a,c) należy do Relacji) => (b=c)
Czyli wynikałoby, że y1 powinien być równy y2 (mówię o oznaczeniach, które Ty przyjąłeś)...
6 paź 17:26
studia: Więc na pewno jest to odwzorowanie, czyli funkcja.
Ale czy jest to relacja prawostronnie jednoznaczna? Bo z definicji zrozumiałam, że własnie te
"y1, y2" muszą być takie same. Ale może się mylę?
6 paź 17:29
Pytający:
Zauważ, że PW napisał: "nie ma w tej relacji takich par (x, y1) i (x, y2), że y1≠y2".
Skoro takich par nie ma, to dla każdej pary (x, y1) i (x, y2) zachodzi y1=y2.
6 paź 17:49
studia: Hm, faktycznie. Ale przecież moje "y" nie są takie same w tych 3 parach?
6 paź 18:29
studia:
6 paź 19:45
studia: ( (a,b) należy do Relacji i (a,c) należy do Relacji) => (b=c)
w tej definicji 'a' oznacza w obu miejscach dokładnie ten sam poprzednik? Bo jeśli tak, to
chyba już rozumie, co chcecie mi przekazać.
6 paź 20:02