matematykaszkolna.pl
Symbole Newtona - porównanie Satan: W jaki sposób porównuje się symbole Newtona? Mam do porównania − a właściwie ułożenia ich w kolejności rosnącej − 6 liczb, chciałbym to zrobić samodzielnie, ale nie mam pojęcia jak. Podam dwie z nich:
nawias
100
nawias
nawias
27
nawias

nawias
100
nawias
nawias
57
nawias

,

6 paź 00:25
PW: Obliczyś każdą z nich z definicji, a potem iloraz (wyjdzie czy jest większy od 1, czy mniejszy).
6 paź 00:29
Satan: I raczej nie ma szybszego sposobu? Mając dwie to krótka droga, ale przy 6 tych porównań będzie trochę więcej.
6 paź 00:33
PW: Dwumian Newtona ma tę własność, że ciąg

nawias
n
nawias
nawias
0
nawias

nawias
n
nawias
nawias
1
nawias

nawias
n
nawias
nawias
2
nawias

nawias
n
nawias
nawias
3
nawias

nawias
n
nawias
nawias
n
nawias

,
,
,
,...,

do pewnego miejsca rośnie, a potem maleje, przy czym wyrazy jednakowo odległe od początku i końca są równe. Być może patrząc na wszystkie 6 liczb można byłoby je uporzadkować.
6 paź 00:39
Satan: Czyli mniej więcej tak, jak myślałem, że najpierw rośnie, a potem maleje. W ciągu dla n nieparzystych, środkowy (równoodległy wyraz) jest wyrazem największym, prawda? Tak przynajmniej dedukuję na podstawie trójkąta Pascala. Podaję liczby:
nawias
100
nawias
nawias
7
nawias

nawias
100
nawias
nawias
27
nawias

nawias
100
nawias
nawias
47
nawias

nawias
100
nawias
nawias
57
nawias

nawias
100
nawias
nawias
77
nawias

nawias
100
nawias
nawias
97
nawias

,
,
,
,
,

I teraz mam pewien pomysł. Jeśli wszystkie liczby przekształcę tak, by dolne (nie wiem jak fachowo je określić) liczby w symbolach znajdowały się w jednym przedziale liczb, np. od 50 do 100, to tym sposobem będę mógł z łatwością określić, która liczba jest największa, najmniejsza

nawias
100
nawias
nawias
50
nawias

i tak dalej? Bo
jest w tym wypadku największą z liczb, bo leży pośrodku, prawda? emotka

6 paź 01:00
PW: No jasne.emotka Dlatego zawsze warto podawać od razu pełną treść zadania, zupełnie inaczej widzi się koncepcję (nie wiedziałem, że wszystkie mają 100 "u góry").
6 paź 01:18
Satan: Wiem, ale chciałem sprawdzić sam siebie, czy na podstawie jakichkolwiek wskazówek uda mi się dojść do rozwiązania emotka Dziękuję za pomoc.
6 paź 01:30