Symbole Newtona - porównanie
Satan: W jaki sposób porównuje się symbole Newtona? Mam do porównania − a właściwie ułożenia ich w
kolejności rosnącej − 6 liczb, chciałbym to zrobić samodzielnie, ale nie mam pojęcia jak.
Podam dwie z nich:
6 paź 00:25
PW: Obliczyś każdą z nich z definicji, a potem iloraz (wyjdzie czy jest większy od 1, czy
mniejszy).
6 paź 00:29
Satan: I raczej nie ma szybszego sposobu? Mając dwie to krótka droga, ale przy 6 tych porównań będzie
trochę więcej.
6 paź 00:33
PW: Dwumian Newtona ma tę własność, że ciąg
do pewnego miejsca rośnie, a potem maleje, przy czym wyrazy jednakowo odległe od początku i
końca są równe.
Być może patrząc na wszystkie 6 liczb można byłoby je uporzadkować.
6 paź 00:39
Satan: Czyli mniej więcej tak, jak myślałem, że najpierw rośnie, a potem maleje.
W ciągu dla n nieparzystych, środkowy (równoodległy wyraz) jest wyrazem największym, prawda?
Tak przynajmniej dedukuję na podstawie trójkąta Pascala.
Podaję liczby:
I teraz mam pewien pomysł. Jeśli wszystkie liczby przekształcę tak, by dolne (nie wiem jak
fachowo je określić) liczby w symbolach znajdowały się w jednym przedziale liczb, np. od 50 do
100, to tym sposobem będę mógł z łatwością określić, która liczba jest największa, najmniejsza
| | |
i tak dalej? Bo | jest w tym wypadku największą z liczb, bo leży pośrodku, prawda? |
| |
6 paź 01:00
PW: No jasne.
Dlatego zawsze warto podawać od razu pełną treść zadania, zupełnie inaczej widzi się koncepcję
(nie wiedziałem, że wszystkie mają 100 "u góry").
6 paź 01:18
Satan: Wiem, ale chciałem sprawdzić sam siebie, czy na podstawie jakichkolwiek wskazówek uda mi się
dojść do rozwiązania
Dziękuję za pomoc.
6 paź 01:30