trygonometria tożsamości
Kultura,uprzejmość, bon ton: Proste zadanko z trygonometrii:
Sprawdź czy podana równość jest tożsamością trygonometryczną. Podaj konieczne założenia.
1+sin α cos α
−−−−−−−−−− = −−−−−−−−−−−−
cos α 1−sin α
Nie wiedzieć czemu mam z tym problem.
5 paź 21:44
Mila:
cosα≠0 i sinα≠1
| 1+sinα | | 1−sinα | |
L= |
| * |
| = |
| cosα | | 1−sinα | |
| 1−sin2α | | cos2α | |
= |
| = |
| = |
| cosα*(1−sinα) | | cosα*(1−sinα) | |
=============
Ułamki piszemy za pomocą dużej literyU
U{licznik} {mianownik} bez spacji między klamrami.
5 paź 21:53
Krzysiek60: Milu
Pokorny w swojej ksiazce Trygonometria dla samoukow (1956r) piszse ze jesli tozsamosc ma postac
proporcji to to najprostsza droga sprawdzenia takiej tozsamosci jest wykazanie ze iloczyn
wyrazow skrajnych jest rowny iloczynowi wyrzow srodkowych .
wiec wedlug mnie mozna bylo mnozyc na krzyz .
Kiedys czytalem to i sobie przypomnialem .Co o tym sadzisz ?
5 paź 22:22