Asymptoty
ANONIM: Mam zadanie, którym mam napisać czy dane równanie ma rozwiązanie. W równaniu jest wielomian.
Obliczyłam pochodną ale delta z niej wyszła ujemna. Mógłby mi ktoś powiedzieć co to oznacza?
Raczej nie da się obliczyć min i max lokalnego. Czy mogę obliczyć asymptoty? Ewentualnie jakim
sposobem możnaby było to rozwiązać? Z góry dziękuję.
5 paź 21:13
Tadeusz:
wpisz tu zadanie a nie swoje reminiscencje
5 paź 21:21
ANONIM: 2x3+x2+11x−11=0
5 paź 21:28
the foxi:
pochodna to 6x2+2x+11
delta ujemna, pochodna stale dodatnia
czyli funkcja rośnie w całej swojej dziedzinie, zatem brak maksimów
funkcja wielomianowa nie posiada asymptot
5 paź 21:44
the foxi:
brak ekstremów*
5 paź 21:44
Mila:
W'(x)>0 dla każdego x∊R⇔w(x)− funkcja rosnąca, funkcja ciągła
W(x)=2x3+x2+11x−11
W(0)=−11<0
W(1)=1+1+11−11=2>0
Korzystając z własności Darboux
Istnieje x0∊(0,1) takie , że W(x0)=0
Zatem równanie W(x)=0 ma rozwiązanie.
===========================
5 paź 22:05
PW: Prawdę mówiąc można było po prostu stwierdzić:
Jak wiadomo każdy wielomian stopnia nieparzystego ma co najmniej jeden pierwiastek rzeczywisty.
Koniec.
5 paź 23:23
Mila:

Nie wpadłam na to
5 paź 23:26
6 paź 15:58
daras: x ≈ 0,83
6 paź 15:59
Adamm:
@daras
wielomiany tego typu nie muszą być wcale rosnące
6 paź 16:06