liczby zespolone
adrian:
Jak poradzić sobie z taką nierównością ?
Konkretnie chodzi mi o ten moduł, jak sobie z nim poradzić ?
5 paź 19:23
adrian: Proszę o pomoc
5 paź 19:50
xyza:
z = x + iy, a wiec
|z−1| = |x+iy−1| =
√(x−1)2 + y2
|1+i| =
√12 + 12 =
√2
zatem twoja nierownosc wyglada tak:
a teraz dasz rade?
5 paź 19:53
xyza: jak pomnozysz razy √2
i podniesiesz obie strony do kwadratu (bo obie sa nieujemne)
to masz nierownosc kola
(x−1)2 + y2 ≥ 4
5 paź 19:56
PW: To nie jest "nierówność koła", można powiedzieć że wręcz przeciwnie.
5 paź 23:26
adrian: Trochę spóźnione DZIĘKUJE
7 paź 22:32