Podzielnosc dalej
Krzysiek60: mam jeszcze jedno takie zadanie
Zadanie :
czy liczba a jest dzielnikiem liczby b ? Czy liczba a jest dzielnikiem liczby c ?
A) a= 24*36*5
b= 26*34*5
c= 25*36*53*72
czy nalezy wymnozyc te potegi i sprawdzic czy mozna cos zauwazyc?
5 paź 19:06
Mila:
Absolutnie nie wymnażać!
Zapisz ilorazy to zobaczysz:
5 paź 19:09
Krzysiek60: Juz pisze
| 26*34*5 | | 1 | | 4 | |
| = 22*3−2= 4* |
| = |
| wychodzi ze nie |
| 24**36*5 | | 9 | | 9 | |
| 25*36*53*72 | |
| = 2*52*72 |
| 24*36*5 | |
5 paź 19:16
xyza: 2*52*72 należy do całkowitych, zatem
5 paź 19:58
Krzysiek60: jest dzielnikiem
5 paź 20:20
Mila:
5 paź 20:24