delta iloczynu to...?
gość: Cześć, mam zadanie i przykładowe rozwiązanie w którym jest napisane:
"Entalpia jest zdefiniowana równaniem H=U+pV, zatem ΔH=ΔU+pΔV+VΔp"
Nie jestem w stanie znaleźć informacji dlaczego "zatem" tak jest, pomyślałem, że może wynika to
z nieznanych mi zasad matematyki, tzn, że ΔpV=pΔV+VΔp, czy tak jest? Jeśli nie to może ktoś
wie dlaczego zmiana entalpii równa jest ΔU+pΔV+VΔp?
5 paź 18:13
Tadeusz:
a wiesz co to różniczkowanie
5 paź 18:26
gość: niestety nie
6 paź 16:43
Leszek: To akurat nie jest rownanie rozniczkowe tylko rownanie roznicowe !
6 paź 17:00
Pytający:
Δ(pV)=(p+Δp)(V+ΔV)−pV=pV+pΔV+VΔp+ΔpΔV−pV=pΔV+VΔp+ΔpΔV
U Ciebie nie pojawia się ΔpΔV, bo pewnie chodzi o bardzo małą zmianę i wtedy ΔpΔV→0.
Nawet na Wikipedii ten wzór jest poprzedzony uwagą: "
Nieskończenie małą zmianę entalpii
określa wzór". //
https://pl.wikipedia.org/wiki/Entalpia
6 paź 17:39