Oblicz pierwiastek z liczby zespolonej
rivit: 3√(2−2i)9
Jedno z rozwiązań wychodzi mi:
16 * √2 * (cos(7π12) + i * sin(7π12))
Czy jest to dobre rozwiązanie? Zawsze wychodziło w tym zadaniu, że cos i sin wyjdą popularne
kąty (30,45,60,90) i wszystko się będzie dało uprościć.
5 paź 18:08
PW: Sprawdzam po swojemu, trochę się bawiąc (można od razu przejść do postaci trygonometrycznej).
(2−2i)
3=2
3(1−i)
3=8(1
3−3i+3i
2−i
3)=8(−2−3i−i
2i)=8(−2−2i)=−2
4(1+i),
w takim razie
(2−2i)
9=−2
12(1+i)
3=−2
12(1
3+3•1
2•i+3•1•i
2+i
3)=−2
12(−2+2i)=2
13(1−i).
Wiadomo, że
| | π | | π | |
1−i = √2(cos(2π− |
| )+isin(2π− |
| ) |
| | 4 | | 4 | |
| | 7π | | 7π | |
1−i = √2(cos |
| +isin |
| ), |
| | 4 | | 4 | |
a więc jedna z liczb stanowiących pierwiastek trzeciego stopnia będzie miała argument
trzykrotnie mniejszy, to jest
6 paź 00:19
PW: | | 7π | |
A |
| to w mierze stopniowej 105° = 90°+15°, a więc po zastosowaniu wzorów redukcyjnych |
| | 12 | |
mamy funkcje trygonometryczne 15°, można te wartości znaleźć w tabelce wartości niektórych f.
tryg. lub samemu obliczyć
6 paź 00:26
jc: Jednym z pierwiastków jest liczba (2−2i)
3= 8(1−i)
3=−16i(1−i)=−16(1+i).
| | −1± i √3 | |
Pozostałe dwa uzyskujemy mnozać przez |
| . |
| | 2 | |
Mamy więc
−16(1+i), −8(1+i)(−1+ i
√3), −8(1+i)(−1− i
√3)
Przy okazji, czy można mówić "oblicz pierwiastek zespolony" skoro pierwiastek jest zbiorem?
Oblicz zbiór?
6 paź 08:41
PW: Masz rację, delikatnie zwracałem na to uwagę pisząc
"… a więc jedna z liczb stanowiących pierwiastek trzeciego stopnia"

Widać, że w wielu miejscach naszego pięknego kraju definicje i sens mają w głębokim poważaniu.
6 paź 17:14