.
Paweł : Dla jakich wartości parametru m, dziedziną funkcji f(x) = √x4 − mx2 + 9 jest zbiór liczb
rzeczywistych?
Jak się do tego zabrać?
5 paź 17:28
ICSP: Sprawdzić dla jakiego m nierówność
x4 −mx2 + 9 ≥ 0
jest spełniona przez dowolną liczbę rzeczywistą.
Inaczej mówiąc wykres funkcji f(x) = x4 − mx2 + 9 ma znajdować się w całości nad osią
odciętych bądź się z nią stykać.
5 paź 17:30
Paweł : okej, tylko jak dalej ruszyć tą nierówność?
6 paź 10:47
Satan: Podpowiem:
Zrób z tego nierówność kwadratową podstawiając za x
2 jakąś literkę, pamiętając o założeniach.
Tak jak ICSP napisał − funkcja może mieć maksymalnie jedno miejsce zerowe. Spróbuj ruszyć i
napisz, co Ci tam wychodzi
6 paź 11:05
ICSP: może mieć dwa miejsca zerowe, ale o krotności 2
6 paź 11:29
Paweł : to jedno czy dwa? bo się pogubiłem.
a2 − am +9 ≥ 0 o to chodzi?
6 paź 12:17
ICSP: może mieć maksymalnie 2.
Podstawiasz t = x2 przy założeniu t ≥ 0 (ze względu na zbiór wartości funkcji f(x) = x2)
t2 − tm + 9 ≥ 0
6 paź 12:29
Paweł : to wychodzi mi delta ujemna? czy źle liczę?
6 paź 12:39
ICSP: Najpierw zapisz warunki, a potem zacznij rozwiązywanie.
6 paź 12:44
Paweł : jakie warunki?
6 paź 13:02
ICSP: Zawsze tego typu zadania rozpoczynasz od analizy problemu (którą już zrobiłem)
i od zapisania warunków.
Dla przykładu: Jeżeli masz zadanie wyznaczyć wartość parametru m dla którego równanie
x2 + mx + 1 = 0 ma dwa pierwiastki różnych znaków to zapisujesz warunki :
1o Δ > 0
2o x1 * x2 < 0
To samo robisz tutaj.
6 paź 13:21
ICSP: Tylko oczywiście warunków będzie więcej i będą bardziej skomplikowane.
6 paź 13:22