matematykaszkolna.pl
. Paweł : Dla jakich wartości parametru m, dziedziną funkcji f(x) = x4 − mx2 + 9 jest zbiór liczb rzeczywistych? Jak się do tego zabrać?
5 paź 17:28
ICSP: Sprawdzić dla jakiego m nierówność x4 −mx2 + 9 ≥ 0 jest spełniona przez dowolną liczbę rzeczywistą. Inaczej mówiąc wykres funkcji f(x) = x4 − mx2 + 9 ma znajdować się w całości nad osią odciętych bądź się z nią stykać.
5 paź 17:30
Paweł : okej, tylko jak dalej ruszyć tą nierówność?
6 paź 10:47
Satan: Podpowiem: Zrób z tego nierówność kwadratową podstawiając za x2 jakąś literkę, pamiętając o założeniach. Tak jak ICSP napisał − funkcja może mieć maksymalnie jedno miejsce zerowe. Spróbuj ruszyć i napisz, co Ci tam wychodzi emotka
6 paź 11:05
ICSP: może mieć dwa miejsca zerowe, ale o krotności 2
6 paź 11:29
Paweł : to jedno czy dwa? bo się pogubiłem. a2 − am +9 ≥ 0 o to chodzi?
6 paź 12:17
ICSP: może mieć maksymalnie 2. Podstawiasz t = x2 przy założeniu t ≥ 0 (ze względu na zbiór wartości funkcji f(x) = x2) t2 − tm + 9 ≥ 0
6 paź 12:29
Paweł : to wychodzi mi delta ujemna? czy źle liczę?
6 paź 12:39
ICSP: Najpierw zapisz warunki, a potem zacznij rozwiązywanie.
6 paź 12:44
Paweł : jakie warunki?
6 paź 13:02
ICSP: Zawsze tego typu zadania rozpoczynasz od analizy problemu (którą już zrobiłem) i od zapisania warunków. Dla przykładu: Jeżeli masz zadanie wyznaczyć wartość parametru m dla którego równanie x2 + mx + 1 = 0 ma dwa pierwiastki różnych znaków to zapisujesz warunki : 1o Δ > 0 2o x1 * x2 < 0 To samo robisz tutaj.
6 paź 13:21
ICSP: Tylko oczywiście warunków będzie więcej i będą bardziej skomplikowane.
6 paź 13:22