geometria podstawówka
a7:

W trójkącie ostrokątnym poprowadzono wysokości. Wykaż, że kąty DAC i EBC są równe. (poziom 8
klasa)
5 paź 16:55
Krzysiek60: zrobilem rysunek trojkata ostrokatnego o katach 80,60,40 i nie ejst to prawda
Bedzie wedlug mnie gdy trojkat bedzie albo rownoboczny albo rownoramienny
5 paź 17:08
a7: hmm, mi też się to wydaje "nieintuicyjne", ale tak mówi zadanie, no , ale skoro jest kontr
przykład to chyba to załatwia sprawę. Dzięki
5 paź 17:12
ICSP: Niech S − punkt przecięcia się wysokości. Wtedy :
∡AES = ∡BDS = π/2
∡ESA = ∡ESB − kąty naprzemianległe.
czyli musi być ∡DAC = ∡EBC (suma miar katów w trójkącie jest równa 180o)
5 paź 17:15
ICSP: ∡ESA = ∡DSB *
5 paź 17:20
a7: a więc jednak, dzięki serdeczne
5 paź 17:30
Mila:

1) ΔADC, ΔBEC − trójkąty prostokątne
2)
W ΔADC: x+γ=90
o
W ΔBEC: y+γ=90
o⇒x=y
Zatem:
∡DAC ≡∡EBC
==========
5 paź 18:21
a7: dzięki, dzięki
5 paź 18:24