jak to zrobic???
adi3d: Dzień dobry ponownie pisze w sprawie problemu z liczbami zespolonymi.
Jak obliczyć takie równanie krok po kroku o ile to możliwe.
__
z+i−z+i=0 (gwoli ścisłości dwa pierwsze wyrazy są sprzężone)
5 paź 16:09
bezendu:
Znasz własności liczb zespolonych?
5 paź 16:10
bezendu:
Liczbę zespoloną możemy przedstawić w postaci algebraicznej z=x+yi to z−=x−yi i tyle
5 paź 16:12
adi3d: wiem ze mozna rozdzielic sprzezenie i podstawiac w tym przypadku za z=x+iy
5 paź 16:13
adi3d: @bezendu
_
i=(−i)? bo tego nie jestem pewien?
5 paź 16:15
bezendu:
No to zrób
5 paź 16:15
adi3d: x−iy−i−(x+iy)+i=0
x−iy−i−x−iy+i=0
−2iy=0
iy=0
cos takiego mam xD
5 paź 16:18
Mila:
czyli :
x∊R i y=0
Punkty z osi OX.
5 paź 18:31