Zilustruj na płaszczyźnie zespolonej następujący zbior
rivit: Zilustruj na płaszczyźnie zespolonej następujący zbior:
arg(z − 3 + i) =
3π2
Wiem, że da się rozwiązać to przez przesunięcie o wektor, jednak nie za bardzo rozumiem tego.
W odpowiedziach jest, że ten wektor to [3, −1], ale dlaczego tak jest? Mój rozum mówi mi, że
powinno być [3, 1], bo przecież +1i tam.
Proszę o wyjaśnienie
5 paź 15:41
ICSP: z − 3 + i = z − (3 − i) , [3 , −1]
5 paź 17:06
rivit: A mógłbyś/mogłabyś wyjaśnic dlaczego tak się robi?
5 paź 17:13
ICSP: ale co wyjaśnić?
5 paź 17:24
rivit: Dlaczego trzeba zamieniać to na minus tam?
z = x + yi
x + yi − 3 +i => x − 3 + (y + 1)i
Ja rozumowałem w ten sposób, ale to jest błędne tylko sam nie wiem czemu
5 paź 17:56
ICSP: Liczbę zespoloną można interpretować jako wektor, więc jeżeli chcesz przesunąć
o pewną liczbę zespolona to nie przesuwasz tylko o jej część rzeczywistą.
Rozumowanie masz dobre, ale nijak ma się ono do przesuwania.
z − z1 = z − (a + bi) = z − a − bi − zauważ, ze przy cześci urojonej również zmieniasz znak.
5 paź 18:00
rivit: super! dzieki
5 paź 18:29