wiatm mam problem z rozwiazaniem takiego rownania liczb zespolonych
adi3d: Witam wszystkich mam problem z rozwiazaniem takiego równania liczb zespolonych
| | 2−3i | |
uwaga w drugim ułąmku tj. |
| w mianowniku jest "z" sprzężene. |
| | z | |
po pierwszych wykładach cięzko mam to zrozumiec, więc proszę o wyrozumiałość
5 paź 13:17
Jerzy:
Pomnóż obustronnie przez z.
z*z* = |z|2
|z|n = |zn|
5 paź 13:24
Jerzy:
| | 1 | |
Miałem na myśli ... pomnóż obusronnie przez |
| |
| | z | |
5 paź 13:25
adi3d: z założeń:
z=x+iy
_
z=x−iy
i2=−1
mnożąc na krzyż doszedłem do równania
−x−2y+4ix−3iy=0
a potem podzieliłem na dwa równania
−x−2y=0
4ix−3iy=0
i teraz nie wiem co dalej robić
5 paź 13:33
Jerzy:
−x − 2y = 0
4x − 3y = 0
5 paź 13:39
adi3d: nie wiem czy wszystko dobrze bo wyszło mi ze zarówno x jak i y wynosi 0
5 paź 13:43
Jerzy:
Czy zrobiłeś założenia ? Przecież musi być: z ≠ 0 i z* ≠ 0
Gdybyś zastosował mój sposób, to doszedłbyś do równania: 1 + i = 2 − 3i , a to jest równanie
sprzeczne.
5 paź 13:55