Nierówności
@g@t@: Rozwiąż graficznie
| | 3x − 2y+1 | |
f(x,y): |
| ≥1 |
| | x+3y−2 | |
5 paź 09:56
PW: Licznik i mianownik to równania prostych, więc generalnie idzie o to (po wymnożeniu obu stron
przez mianownik), że punkty jednej prostej leżą powyżej drugiej.
Szkoda, że tak na łapu−capu nie można tego mnożenia wykonać, bo nie wiemy dla jakich (x, y)
jest dodatni, a dla jakich ujemny.
Wniosek: zacząć od badania znaku mianownika.
5 paź 10:41
jc: Równoważnie
| | 3x−2y+1 | | 2x−5y+3 | |
0 ≤ |
| − 1 = |
| |
| | x+3y−2 | | x+3y−2 | |
Teraz rysujesz dwie proste
2x−5y+3=0
x+3y−2=0
i wybierasz odpowiednie obszary.
Drugą prostą oczywiście wykluczasz.
5 paź 10:46
@g@t@: Bardzo dziękuje
5 paź 11:35