Udowodnić, że liczba jest naturalna
Janusz: √42+√42+√42+√42...
Proszę, pomóżcie mi kochani <3
5 paź 03:11
a7: nie wiem czy to dobrze, ale ja robię tak
a
1= 42
1/2, a
2=42
1/4 , a
3= 42
1/8 ............... a
n=42
1/2n
| | 1 | |
an równa się 42 do potęgi |
| |
| | 2n | |
to nam tworzy ciąg geometryczny zbieżny (?), a
n dąży do 1, a całość policzymy
granicą albo zwykłą sumą ciągu geometrycznego q=
√42−1/4=1/42
4
| | 1−(1/42)4n | |
Sn=√42* |
| = |
| | 1−1/424 | |
góra ułamka dąży do jedynki , resztę przekształcamy aż wychodzi
(42
4−1)*42
−3/2
i wychodzi
5 paź 04:02
a7: niestety gdzieś jest błąd lub pomysł nie dobry, gdyż nie wychodzi mi liczba naturalna
5 paź 04:06
a7:
q=42
−1/4 −1 <q<1
ale nadal nie wyszła mi l. naturalna
5 paź 04:27
Pytający:
√2+√2 to nie to samo co √2+√√2
7=√49=√42+7=√42+√49=√42+√42+7=√42+√42+√42+7=...
5 paź 06:01
Mariusz:
x2=42+x
x2−x−42=(x−7)(x+6)
5 paź 08:08
Adamm:
a1=√42
an+1 = √42+an
an − oczywiście rosnący
a1 ≤ 7
an ≤ 7 ⇒ √42+an≤7 ⇒ an+1≤7
ciąg ograniczony i monotoniczny ma granicę
an→g
an+1→g
ale
an+1=√42+an→√42+g
więc
g2=42+g
g≥0, więc musi być g=7
5 paź 09:01