Help me
Dominik: Jedno pytanie
Jeżeli mam takie wyrażenie
To skąd wynika to:
4 paź 22:34
PW: Pytasz niejasno. Masz na myśli granicę ciągu?
4 paź 22:36
4 paź 22:39
4 paź 22:48
Adamm:
(a/b)c = ac/bc
gdzie a, b są dodatnie
4 paź 22:49
Jack:
wez kalkulator prosty do reki
wpisz 1
i klikaj pierwiastek
jak Cie reka zacznie bolec...to zauwazysz ze nadal tam jest 1
4 paź 22:53
Dominik: Dalej nic mi to nie mówi
4 paź 22:53
Adamm:
c=1/n
a=1
b=n
4 paź 22:53
Dominik: @Jack wiem, że kalkulator zrobi za mnie wiele, ale ja potrzebuję to zrozumieć... wynik jest mi
nie potrzebny
4 paź 22:58
a7: | | 1 | | 1 | | a | | √a | |
n√ |
| = |
| , gdyż √ |
| = |
| licznik to n√1=1 czyli licznik |
| | n | | n√n | | b | | √b | |
zamienia się w jedynkę, a zostaje w mianowniku pierwiastek n−tego stopnia z n (
n√n)
4 paź 23:08
a7: ?
4 paź 23:10
Dominik: Teraz jasne

Dziękuję
4 paź 23:20
a7:
4 paź 23:21