Przedstaw w postaci iloczynu
xxx: Przedstaw w postaci iloczynu wyrażenie: 2cosα–1
| | α | | π | | α | | π | |
Odpowiedzią jest: –4sin( |
| + |
| )sin( |
| – |
| ) |
| | 2 | | 6 | | 2 | | 6 | |
Ale jak do tego dojść?
4 paź 22:08
Mila:
Trzeba skorzystać z wzoru:
| | α+β | | α−β | |
cosα−cosβ=−2*sin |
| *sin |
| |
| | 2 | | 2 | |
=====================
| | π | | | | | |
=2*(cosα−cos |
| )=2*(−2)*sin |
| *sin |
| = |
| | 3 | | 2 | | 2 | |
| | α | | π | | α | | π | |
=−4sin( |
| + |
| )*sin( |
| − |
| |
| | 2 | | 6 | | 2 | | 6 | |
4 paź 22:18
Tadeusz:
| | 1 | | π | |
2(cosα− |
| )=2(cosα−cos |
| )= i dalej wzór |
| | 2 | | 3 | |
4 paź 22:18
marek: Nieco oszukując, przy takim poleceniu prawidłową odpowiedzią będzie również (2cosα−1)*1
5 paź 13:32
Jerzy:
| | 5 | |
Nieco oszukując |
| = 5 , bo dzielimy przez nic. |
| | 0 | |
5 paź 13:57
PW: Tak to jest gdy stawia się pytanie bez zrozumienia jego sensu (albo co gorsza zmienia się
pytanie). Powinno byc:
− Przedstaw w postaci iloczynowej wyrażenie…
Postać iloczynowa to coś innego niż iloczyn. W postaci iloczynowej mogą występować tylko
czynniki stałe i funkcje trygonometryczne (argumenty tych funkcji mogą być różne od
wyjściowego α).
Dlatego podana przez Milę odpowiedź jest poprawna.
Zadania tego typu odchodzą w niepamięć. Postać iloczynowa była potrzebna, gdy rachunki
wykonywało się za pomocą suwaka logarytmicznego lub tablic logarytmicznych. Sens takich
przekształceń − do postaci iloczynowej − polegał na tym, że mając postać iloczynową mnożenie
zastępowało się dodawaniem, na zasadzie
log(a•b) = (loga) + (logb).
Wartości po prawej stronie są stablicowane, wystarczy je pododawać "pod kreskę". Mając log(a•b)
odnajdujemy ab.
Spróbuj na tej zasadzie obliczyć przybliżenie
sin27°•sin13°
− umiałbyś korzystając z tablic?
5 paź 14:09