wartości bezwzględne
Mateusz: Hejka mam takie zadanko
|x
3+5X
2|< −x
Jak sobie z tym poradzić? Muszę to zrobić na przedział, czy może po prostu klasycznie odwrócić
znak.
i drugie zadanko:
Czy mogę tutaj podac stosowne załozenia i po prostu pomnożyć przez mianownik jednej z liczb
odwrócić znaki?
4 paź 21:43
PW: Co to znaczy "po prostu klasycznie odwrócić znak"? Takimi "hasłami" myślisz?
Wskazówka do pierwszego zadania:
Jeżeli x>0, to −x<0 i badana nierówność nie ma rozwiązań. Rozwiązań szukamy więc wśród x≤0.
4 paź 21:55
Mateusz: Wybacz za ten skrót myślowy. Uczono mnie sposobu rozwiązywania wartości bezwzględnej poprzez
rozważanie tego na dwa przypadki połączone spójnikiem lub bądź i
to miałem na myśli. Jestem się w stanie zgodzić, że przypomina to kucie, ale nigdy nie poznałem
żadnego innego sposobu. Jeśli pokażesz mi rozumowanie będę bardzo wdzięczny
4 paź 22:02
Jack:
1)
Czy widzisz jaki przedzial/przedzialy nalezy utworzyc dla postaci |x3+5x2| ?
x2 jest zawsze nieujemny, zatem |x2| = x2
wyłączmy więc to przed nawias (a raczej przed wartosc bezwzgledna)
x2|x+5| < −x
Moze teraz to widac?
Podpowiedz: Beda 2 przedzialy.
4 paź 22:10
Jack:
2)
| | a | | |a| | |
| |
| | to to samo co |
| |
| | b | | |b| | |
a jak masz nierownosc to mozesz mnozyc przez liczby nieujemne bez zmiany znaku?
oraz
|liczba dodatnia lub zero| = liczba dodatnia lub zero czyli |2| = 2
pomnoz odpowiednio albo od razu uloz przedzialy.
4 paź 22:15
Mateusz: Będzie to przedział od nieskończoności do −5) oraz <−5,nieskończonośc +)?
4 paź 22:16
Jack: jesli ten pierwszy jest od minus nieskonczonosci to ok.
4 paź 22:23
PW: Właśnie o tym napisałem. Nie warto szukać rozwiązań dodatnich, bo ich nie ma.
Wskazówka druga:
|x3+5x2|= x2|x+5|,
zadana nierówność jest więc równoważna następującej:
x2|x+5|<−x, x≤0.
Liczba 0 też nie jest rozwiazaniem, więc możemy rozwiazywać nierówność
x2|x+5|<−x, x<0.
Po podzieleniu przez ujemną x mamy
x|x+5|>−1, x < 0.
Rozpatrujesz tę nierówność na dwóch przedziałach: (−∞, −5) lub (−5, 0).
4 paź 22:26
Jack: PW, ale to juz wymaga pomyslenia ; p
4 paź 22:30
PW: Do czego z całą mocą zachęcam
4 paź 22:33