4 paź 21:32
Jaklub: Wybaczcie,że w formie linku,ale nie wiedziałem,jak mam to przepisać,a nie ma tu możliwości
wstawiania zdjęć.
4 paź 21:35
PW: Nie wierzę, że nie umiesz zrobić np. zadania b) − z czym tu masz kłopot?
Są dwa działania do wykonania: dzielenie i potęgowanie. Co trzeba zrobić pierwsze?
4 paź 21:45
Krzysiek60: k) ( 635 : 75)*9−3
(75*95 : 75)* 9−3= 95*9−3= 95+(−3)= 92=81
tak samo przyklady g i d
635 moge rozpisac jako 95*75
inne np 354= 74*54
4 paź 21:47
Jack: zdajesz sobie sprawy, że to są podstawy?
napiszę CI tutaj 3 wzory i oczekuje Twoich odpowiedzi na kolejne przykłady.
Sprawdzę je.
1) (a
m)
n = a
m*n np. (2
4)
3 = 2
3*4 = 2
12
| | am | | 24 | |
2) |
| = am−n np. |
| = 24−3 = 21 = 2 |
| | an | | 23 | |
3) a
m * a
n = a
m+n np. 2
4 * 2
3 = 2
4+3 = 2
7
4 paź 21:49
Jaklub: Do PW: Zadanie b akurat zrobiłem. Problem mam z zadaniami od e do końca.
Reszta rzeczywiście była łatwa.
4 paź 22:07
Jack:
Podpowiedz do e):
| | 1 | | 1 | |
0,25 = |
| = ( |
| )2 = 2−2 |
| | 4 | | 2 | |
8 = 2
3
4 paź 22:12
Jaklub: Do Jack: Oto wszystko,co mi się dotąd udało wyliczyć:
a=a
10 b=
116 c=2 d=36
Dalej zaczynają się problemy,bo albo muszę liczyć na ułamkach albo do wymnożenia są bardzo duże
liczby.
4 paź 22:15
Jaklub: Mimo wszystko bardzo dziękuję za pomoc.
4 paź 22:15
Jack:
a) bledna odpowiedz... jak do tego doszedles?
ulamki tutaj sie pisze duzym U oraz w klamrach {licznik}{mianownik}
| | a | |
np. |
| czyli U {a}{b} <−tylko bez spacji miedzy U oraz { |
| | b | |
b) zreszta tez blednie...
reszty na razie nie patrze bo nie ma co
musisz zrozumiec podstawy.
4 paź 22:19
4 paź 22:28
Krzysiek60: czesc
Jack 
Pomoge przy e)
12
−3 zapiszmy jako 3
−3*4
−3
4
−3*3
−3 :3
−3 zostaje 4
−3 teraz to 4
−3 musimy podniesc do kwadratu wiec
(4
−3)
2= 4
−6
liczbnik z glowy
teraz mianownik
8
2*(0,25)
2
8
2= 64= 4
3
| | 1 | | 43 | |
43* |
| = |
| = 4 = 41 mamy mianownik |
| | 42 | | 42 | |
Teraz dzielenie
4 paź 22:32
Jack: Hej Krzysiek.
4 paź 22:33
Dziadek Mróz:
(x
a)
b = x
a*b, x
a*x
b = x
a+b, x
a:x
b = x
a−b, (a*b)
x = a
x*b
x, (a:b)
x = a
x:b
x
a)
| (a2)4 * (a5)3 | | a8 * a15 | | a8+15 | |
| = |
| = |
| = |
| (a6)3 : a2 | | a18 : a2 | | a18−2 | |
e)
| [12−3:3−3]2 | | [(3*4)−3:3−3]2 | |
| = |
| = |
| 82*(0.25=1/4)2 | | (23)2*(2−2)2 | |
| | [3−3*4−3:3−3]2 | | [4−3]2 | |
= |
| = |
| = |
| | 26*2−4 | | 26+(−4) | |
| | [(22)−3]2 | | [2−6]2 | | 2−12 | |
= |
| = |
| = |
| = 2−12−2 = 2−14 |
| | 22 | | 22 | | 22 | |
4 paź 23:04