największa i najmniejsza wartosc funkcji liczbowej
qwerty: | | x | |
wykaż ze funkcja okreslona wzorem f(x) = |
| , gdzie x∊R,przyjmuje najmniejszą |
| | 1 + x2 | |
wartosc równą −
12, zaś nawiększą równą
12.
4 paź 20:48
Adamm:
f(x) = y
yx2−x+y=0
Δ = 1−4y2 ≥ 0 ⇔ 1/2 ≥ y ≥ −1/2
4 paź 20:49
qwerty: bez funkcji kwadratowej
4 paź 20:50
Adamm: Poszukaj na forum. Było już z tysiąc razy
4 paź 20:54
qwerty: akurat nie ma tego. potrzebuje z załozeniem, tezą i dowodem.
4 paź 20:59
qwerty: | | x | |
to chociaż równanie |
| = −12 |
| | 1 + x2 | |
4 paź 21:02
PW: Misiu, założenie i tezę podałeś.
Dla =0
f(x)=0..
W dalszym ciągu weźmy więc − dla x≠0 funkcję
| | 1 | | 1+x2 | | 1 | |
g(x)= |
| = |
| = x+ |
| . |
| | f(x) | | x | | x | |
No i bez funkcji kwadratowej − wiadomo, że
− dla x>0
− dla x<o
Prawdziwość tych nierówności jest łatwa do sprawdzenia (wymagana jest znajomość wzoru
| | 1 | |
skróconego mnożenia). Dla f(x)= |
| wynikają z nich nierówności podane przez |
| | g(x) | |
Adamma.
4 paź 21:16
4 paź 21:55
PW: No to naśladuj, nic trudnego. W tym zadaniu też masz mianownik dodatni − można bez zmiany
nierówności pomnożyć obie strony przez mianownik.
4 paź 22:02