proszę o rozwiązanie
Anna: rozwiąż równania
1) 3x−2 * 42x+3 = 32x * 43x+4
2) 22x−1 + 4x = 24
4 paź 19:54
Janek191:
2) 0,5*(2x)2 + (2x)2 = 24
1,5*(2x)2 = 24 : 1,5
(2x)2 = 16
2x = 4
x = 2
=====
4 paź 19:58
Janek191:
Czy dobrze jest przepisane 1) równanie ?
4 paź 20:09
Anna: zadanie pierwsze jest poprawne
co do drugiego to chciałam sprawdzić czy dobrze mi wyszło
4 paź 20:41
a7: 1)
3
2x−x−2*4
3x+4−2x+3=1
3
x−2*4
x−1=1
12
x=36
x=log
12 36
(?)
4 paź 21:22
Anna: dziękuję bardzo
4 paź 21:49
a7:
4 paź 22:33
Anna: przepraszam ale chyba wkradł się błąd , bo po ponownym przeliczeniu
a7 z 4 paż 21:22
| | 1 | | 1 | |
wynik mam 12x = |
| czyli x = log12 |
| |
| | 36 | | 36 | |
bo przy dzieleniu potęg o tej samej podstawie wykładniki odejmujemy
czy dobrze poprawiłam
12 paź 07:25