Wyznaczyć zbiory rozwiązań następujących równań / nierówności
Onlyme: Witam, jak to rozwiązać ?
a) |x
2−5x+6|−|x−2| ≤ |x−3|
4 paź 19:40
Krzysiek60: x2−5x+6=0
Δ=1 x1= 2 lub x2= 3
|x2−5x+6|= |(x−2)(x−3)|= |x−2|*|x−3|
4 paź 19:46
Krzysiek60: b) dla x≠−1 to rownanie bedzie prawdziwe dla x−1≠0 to x≠1 czyli dla x≥1 bo |x| = x
dla x≥0
Moge sie mylic
4 paź 19:50
the foxi:
b)
x≠−1
Krzysiek podał ciekawe spostrzeżenie
dla każdego a≥0 prawdziwe jest stwierdzenie |a|=a
| | 2 | |
zatem tylko dla 1− |
| ≥0 zachodzi dana równość |
| | x+1 | |
4 paź 20:02
iteRacj@:
w b/ chyba prościej
lub
więc rozwiązanie (−
∞,−1)∪<1,
∞)
4 paź 20:22
Krzysiek60: Dobry wieczor
iteRacj@ 
Mozesz przeczytac wiadomosc na poczcie .Wyslaem CI przed chwila .
4 paź 20:27
iteRacj@: dobry wieczór! nie da rady, bo to nie jest mój mail
4 paź 20:32