Udowodnij, że to ciąg arytmetyczny
123: Udowodnij, że to ciąg arytmetyczny
4 paź 19:24
humanista: an+1−an
4 paź 19:26
the foxi:
r=a
n+1−a
n=... ?
jeśli
r jest samą liczbą, bez żadnych n, ciąg jest arytmetyczny
4 paź 19:27
4 paź 19:52
Krzysiek60: jesli roznica r widzie zalezna od r to ten ciag moze byc ciagiem arytmetycznym drugiego rzedu
Definicja
Mowimy ze (an) jest ciagiem arytmetycznym derugiego rzedu jesli ciag (bn) okreslony
nastepujaco
bn= a−{n+1}−an n(=1,2, 3 ....) jest ciagiem arytmetycznym
Przyklad an= n2+n
an+1−an= 2n+2
Ciag bn= 2n+2 jest ciagiem arytmetycznym
4 paź 20:01
Krzysiek60: bn= an+1−an
4 paź 20:03
the foxi:
wychodzi na to, że każda funkcja wielomianowa a(n) stopnia x o dziedzinie n∊ℕ+ jest ciągiem
arytmetycznym rzędu x
4 paź 20:05
Krzysiek60: Czesc

mam w repetytorium (Jozef Laszuk) tylko ta definicje .
Ale zadanie nalezy odrobic tak jak wykonano .
4 paź 20:09