równania kwadratowe z parametrem m
podaj nick: x2 − (m−9)x + 2m2 + 6m +8=0 ma dwa różne pierwiatki,
których suma odwrotności jest większa od (−3).
wykaż ze jesli równanie ma pierwiatki to są one jednakowych znaków.
nie ogarniam nic
4 paź 19:00
Janek191:
Δ > 0
| 1 | | 1 | | x1 + x2 | |
| + |
| > − 3 ⇒ |
| > − 3 wzory Viete'a |
| x1 | | x2 | | x1*x2 | |
na x
1 + x
2 i x
1 * x
2 i działaj
4 paź 19:06
endriu: no najgorzej te założenia wypisać xd później to już coś tam policzę, dzięki
4 paź 19:09
Janek191:
a = 1 , b = 9 − m , c = 2 m2 + 6 m + 8
4 paź 19:12