graniastlup
humanista: W graniastosłupie prawidłowym trójkątny krawędź postawy to a. Odcinek łączący środki symetrii
dwóch ścian bocznych widac pod kątem α ze środka ciężkości podstawy. Oblicz objętość
graniastosłupa.
4 paź 18:35
iteRacj@:

E,F − środki symetrii ścian bocznych
G − środek ciężkości podstawy
| | α | | GJ | | | | a | | a | |
tg |
| = |
| = |
| = |
| ⇒ h= |
| |
| | 2 | | FJ | | | | 2h | | | |
P
p − pole podstawy
4 paź 20:11
humanista: | | 3a3tg(90−α2) | |
czy jeżeli objętość mi wyszła |
| to jest to zły wynik? |
| | 12 | |
4 paź 20:35
Mila:
Sprawdzę swoje obliczenia, a Ty sprawdź swoje
4 paź 20:42
iteRacj@:
Twój wynik nie jest poprawny.
4 paź 20:42
iteRacj@: Mila napisz jak sprawdzisz, bo obie mamy ten sam wynik
4 paź 20:44
Mila:
Ja mam błąd

Zaraz policzę na nowo.
4 paź 20:59
Mila:
Błędnie ustaliłam wysokość. ( Rysunek !) Już piszę.
4 paź 21:16
Mila:
1)
W ΔPSO:
| | α | | PS | | α | | | | a | |
sin |
| = |
| ⇔sin |
| = |
| ⇔ |OP|= |
| |
| | 2 | | OP | | 2 | | OP | | | |
| | 1 | | a√3 | |
2) W PNO: |NO|= |
| * |
| |
| | 3 | | 2 | |
Stąd
| | a2*(3−4sin2(α/2)) | |
x2= |
| |
| | 48sin2(α/2) | |
| | a*√3−4sin2(α/2) | |
x= |
| |
| | 4√3sin(α/2 | |
| | a*√3−4sin2(α/2) | |
H= |
| |
| | 2√3sin(α/2) | |
| | a2√3 | | a*√3−4sin2(α/2) | |
V= |
| * |
| |
| | 4 | | 2√3sin(α/2) | |
| | a3√3−4sin2(α/2) | |
V= |
| |
| | 8sin(α/2) | |
=======================
4 paź 21:28
Mila:
iteRacjo OS nie leży w płaszczyźnie MNPQ. Stąd miałam błąd.
Humanisto, napisz z jakiego trójkąta wyznaczyłeś wysokość.
4 paź 21:31
xn:
5 paź 17:51
iteRacj@: Taki właśnie błąd popełniłam i nie umiałabym tego zobaczyć.
5 paź 18:50
Mila:
To "dokształciłyśmy" się, a humanista nie jest zainteresowany.
Pozdrawiam
5 paź 18:59
iteRacj@: naprawdę dużo można się w taki sposób nauczyć,
dziękuję za wyjaśnienie
5 paź 20:19