Rozwiąż Równanie wykładnicze
Saito: Wytłumaczy mi ktoś jak zrobić to zadanie?
4 paź 18:00
Mr. Satan: Krok po kroku:
| 1 | |
| + 21 − x = 1 / *2x − 2 |
| 2x − 2 | |
1 + 2
1 − x(2
x − 2) = 2
x − 2
1 + 2
(1 − x + x) − 2
(1 − x + 1) = 2
x − 2
1 + 2 − 2
2 − x = 2
x − 2
2
x + 2
2 − x = 5
(2
x)
2 + 4 = 5*2
x
(2
x)
2 − 5*2
x + 4 = 0
2
x = t, t > 0
t
2 − 5t + 4 = 0
Δ = 25 − 16 = 9
√Δ = 3
2
x = 1 ⇒ x = 0
2
x = 4 ⇒ x = 2
Jak coś, to pytaj
4 paź 18:44
Maciess: Dziedzina:
2
x−2≠0
2
x≠2
x≠1
t=2
x t>0
t=(t−2)
2
0=t
2−5t+4
t
1=1 t
2=4
Wracam teraz do 2
x
2
x=1 v 2
x=4
x=0 v x=2
4 paź 18:46
Saito: Ogólnie zadania z równaniami wykładniczymi nie stanowią mi problemu.
Nie umiem rozwiązywać ich w przypadku kiedy są przedstawione w ułamku
Np:
| 3x2−2 + 5 | | 14 | |
| = |
| |
| 3x2−1−9 | | 3(3x2−2−3) | |
Jest jakiś sposób jak je rozwiązywać?
4 paź 18:51
Mila:
2
x−2≠0
2
x≠2
x≠1
2
x=t, t>0, t≠2
t=(t−2)
2
t
2−4t+4−t=0
t
2−5t+4=0
Δ=9
t=1 lub t=4
2
x=1 lub 2
x=4
x=0 lub x=2
==========
4 paź 18:53
Mila:
ad 18:51
1)
3x2−2≠3⇔x2−2≠1
x2≠3⇔x≠√3 i x≠−√3
2)
Zauważyć , że 3x2−1−9=3*[3x2−2−3]
3) 3x2−2+5=14
3x2−2=9
x2−2=2
x2=4
x=2 lub x=−2
4 paź 19:07