Prawdopodobieństwo
Bartek: Rozmieszczamy 6 par skarpet w 3 szufladach. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń:
A− druga szuflada jest pusta
B− wszystkie znajdują się w jednej szufladzie
C− W każdej szufladzie znajdują się dwie pary skarpet
4 paź 17:19
iteRacj@:
a/
6 par skarpet = 12 sztuk
|Ω| = 3
12 każda ze skarpet może trafić do pierwszej, drugiej lub trzeciej szuflady
|A| = 2
12 każda ze skarpet może trafić tylko do pierwszej lub trzeciej szuflady
4 paź 19:03
iteRacj@:
jeśli tylko druga jest pusta to jeszcze minus dwa, odejmujemy sytuację, gdy wszystkie są tylko
w pierwszej lub tylko w trzeciej
|A| = 2
12−2 wszystkie skarpety są tylko w pierwszej lub tylko w drugiej lub trzeciej
szuflady
4 paź 19:10
Mila:
Dobry wieczór iteRacjo, a może należy wrzucać te skarpety parami, a nie misz−masz?
4 paź 19:13
iteRacj@: *poprawiam |A| = 2
12−2 wszystkie skarpety są w pierwszej i trzeciej szufladzie, jedynie
druga szuflada jest pusta
b/
|B| = 1+1+1 wszystkie skarpety są tylko w pierwszej lub tylko w drugiej lub tylko w trzeciej
szufladzie
4 paź 19:16
iteRacj@: Dobry wieczór Milu
Uznałam, że tylko w c/ chodzi o pary, bo jest to jasno powiedziane.
Ale w b/ też pary są razem.
4 paź 19:19
iteRacj@: no tak, teraz jak czytam to widzę że nie chodzi o taki bałagan
4 paź 19:20
iteRacj@: teraz rozwiązanie ze skarpetami w parach
a/
|Ω| = 3
6 każda z par może trafić do pierwszej, drugiej lub trzeciej szuflady
|A| = 2
6−2 każda z par może trafić do pierwszej lub trzeciej szuflady, ale tylko druga
szuflada jest pusta
4 paź 19:24
iteRacj@:
b/ skarpety w parach
|B| = 1+1+1 wszystkie pary są tylko w pierwszej lub tylko w drugiej lub tylko w trzeciej
szufladzie
4 paź 19:27
PW: Napisu |B|=1+1+1 nie rozumiem.
4 paź 21:30
Pytający:
Iteracjo, ale w A mogą być dwie puste szuflady, byleby druga była pusta. Co innego gdyby
napisano "tylko/jedynie druga szuflada jest pusta".

Szuflady rozróżnialne, skarpetki rozróżnialne.
• Rozmieszczanie po jednej skarpecie:
|Ω|=3
12 // każda skarpeta do jednej z 3 szuflad
|A|=2
12 // każda skarpeta do szuflady pierwszej lub trzeciej
| | | |
|B|= | *112=3 // wybór 1 z 3 szuflad i "włożenie" do niej wszystkich skarpet |
| | |
| | | | | | | |
|C|= | *14* | *14* | *14=90 // wybór 2 z 6 par do pierwszej szuflady i |
| | | | |
"włożenie" weń wybranych 4 skarpet, wybór 2 z 4 pozostałych par do drugiej szuflady i
"włożenie" weń wybranych 4 skarpet, wybór 2 z 2 pozostałych par do trzeciej szuflady i
"włożenie" weń wybranych 4 skarpet
• Rozmieszczanie skarpet parami:
|Ω|=3
6 // każda para skarpet do jednej z 3 szuflad
|A|=2
6 // każda para skarpet do szuflady pierwszej lub trzeciej
| | | |
|B|= | *16=3 // wybór 1 z 3 szuflad i "włożenie" do niej wszystkich par skarpet |
| | |
| | | | | | | |
|C|= | *12* | *12* | *12=90 // wybór 2 z 6 par do pierwszej szuflady i |
| | | | |
"włożenie" weń wybranych 2 par skarpet, wybór 2 z 4 pozostałych par do drugiej szuflady i
"włożenie" weń wybranych 2 par skarpet, wybór 2 z 2 pozostałych par do trzeciej szuflady i
"włożenie" weń wybranych 2 par skarpet
4 paź 21:49
iteRacj@: dziękuję za wyjaśnienie
5 paź 18:56