trygonometria
nienawidzetrygonometrii: Rozwiąż nierówność
Zaczęłam rozwiązywanie zadania:
zatem
na tym etapie utknęłam.
| | 1 | | π | | 2 | |
Rozwiązuje równanie cos2x=− |
| i odpowiedzi wychodzą mi: x=− |
| +kπ lub x=− |
| +kπ |
| | 2 | | 3 | | 3 | |
Czy do tej pory jest dobrze? Jeśli tak, to co powinnam zrobić dalej?
Skąd mam wiedzieć na tej podstawie do jakiego zakresu należy 2x?
4 paź 09:10
ICSP: Narysuj wykres.
4 paź 09:50
nienawidzetrygonometrii: Mam wykres. I tak jakby na upartego patrzeć to odpowiedzi się nie zgadzają. Ale nie mam pojęcia
gdzie mam błąd.
4 paź 10:12
Krzysiek60: Tez nie lubie za bardzo
Katy spelniajce rownanie cos x = p dla −1<p<1) wyrazaja sie wzorami
x
1= α+k*360
o= α+k*2π lub x
2= −α+k*360
o= −α+k*2π
| | π | | 1 | | 1 | | π | |
x1= − |
| * |
| +2kπ* |
| = − |
| +kπ |
| | 3 | | 2 | | 2 | | 6 | |
To jest dla rownosci A Ty masz ≥ wiec wykres y= cos(2x) i odczytaj przedzialy
4 paź 10:55
Krzysiek60: Przepraszam bardzo ale powinieniem zapisac tak
4 paź 11:09