Wprowadzenie do równań różniczkowych
Whale: Określ rząd, liniowość i rodzaj (zwyczajne, cząstkowe) równań różniczkowych:
| | d2y | | dy | |
a) t2 |
| + t |
| + y = arctg (t) |
| | dt2 | | dt | |
| | d2y | |
b) (1+y2) |
| + y = t |
| | dt2 | |
| | d4u | | d4u | | d4u | |
c) |
| + |
| + |
| = 0 |
| | dx4 | | dx2y2 | | dy4 | |
| | du | | du | | d2u | | 1 | |
d) |
| + u |
| = |
| + |
| |
| | dt | | dx | | dx2 | | t+x | |
Według mnie:
a) rząd = 2, liniowe (ponieważ funkcja y występuję w pierwszej potędze), zwyczajne
b) rząd = 2, nieliniowe (tutaj pojawia się "y
2), zwyczajne
c) rząd = 4, cząstkowe
d) rząd = 2, cząstkowe
W dwóch ostatnich nie mam pomysłu jak zobaczyć tą "liniowość". Czy sprawdzicie mi te przykłady
i podpowiecie co zrobić w przykładzie c i d?
4 paź 08:51
grzest:
| | d4u | |
Drugi składnik sumy w c) powinien mieć postać |
| . |
| | d2xd2y | |
Wtedy równanie jest równaniem cząstkowym 4−tego rzędu.
Równanie d) jest równaniem cząstkowym 2 rzędu, nieliniowym ze względu na
| | du | |
występowanie czynnika u |
| . |
| | dx | |
4 paź 10:07
grzest:
Korekta:
Powinno być
Wtedy równanie jest równaniem cząstkowym 4−tego rzędu, liniowym.
4 paź 10:11
Whale: | | du | |
Czy jest szansa aby wytłumaczyć mi dlaczego w przykładzie c ten czynnik u |
| psuje |
| | dx | |
liniowość?
4 paź 16:09
Adamm:
bo to ma być liniowa kombinacja u i jej pochodnych (t. j. ux, ut, etc.)
ewentualnie współczynnikami mogą być (znane już) funkcje x−a, a na koniec można
taką funkcję x−a do całości dodać
4 paź 16:17