w jakiej odległości spodjają sie kolarz z motocyklistą
Mateusz : Z miasta A odległego o 90km od miasta B wyruszył z prędkością VA=18km/h kolarz do miasta B.
Jednocześnie z miasta B do miasta A wyruszył motocyklista z prędkością VB=72km/h.W jakiej
odległości od miasta A spotkają się kolarz z motocyklistą oraz po jakim czasie nastąpi ich
spotkanie?
Proszę o obliczenia.
11 lut 12:24
Godzio:

v
a = 18km/h
s
a = 90 − s
b
v
b = 72km/h
czasy w obu przypadkach są takie same
t,
18t = 90 − s
b 72t = s
b
18t = 90 − 72t
90t = 90
t = 1 h
sa = 18 km
11 lut 13:05
lol: w jaki sposób czas może być w obu przypadkach taki sam. Skoro po dokonanych obliczeniach w
jednym czas wyszedł mi 5h, a drugi czas to 1,25h
12 lut 16:15
Godzio:
v
a = 18 km/h
s
a = 18 km
t = ?
v
b = 72km/h
sb = 90−18km = 72km
t = ?
| | s | | 18km | | 72km | |
t = |
| = |
| = |
| = 1 h
|
| | v | | 18km/h | | 72km/h | |
zrozumiałe

? zwróć uwagę na to czerwone
12 lut 16:27
Godzio: bo pewnie tam zrobiłeś błąd, motocykl jechał od B do A
a rower od A do B
droga roweru do sa , a motocyklu sb skoro rower pokonał w tym samym czasie 18km
to motocykl pokonał 90 − sa
12 lut 16:29
lol: nie.. ja wgl nie rozumiem fizyki

A już kompletnie nie mogę zrozumieć jak to rozwiązałeś..

Ale mniejsza, ważne ze jest dobrze?
12 lut 16:31
Godzio:

motocykl jechał 4 razy szybciej więc jego droga też jest 4 razy szybsza
s
a = v
a * t v
m = 4*v
a
s
m = v
m * t = 4*v
a * t
s
a = v
a * t
s
m = 4 * (v
a*t)
w tym samym czasie droga przebyta przez motocykl jest 4 razy większa niż przez kolarza,
lepiej już nie umiem wytłumaczyć
12 lut 16:37
lol: dzięki, zrozumiałam
12 lut 16:39