Hejka Pomocyyyyyy! nic z tego nie rozumie
karolina: Hejka Pomocyyyyyy! nic z tego nie rozumie
1) W trójkącie prostokątnym przeciwprostokątna jest dwa razy dłuższa od jednej z
przyprostokątnej . Oblicz stosunek pola koła opisanego do pola koła wpisanego w tym trójkącie.
2)W kwadrat wpisano koło a następnie w to koło wpisano kwadrat. Różnica pól tych kwadratów
jest równa 8cm2.( 8 cm kwadratowych to sie tak chyba pisze) Oblicz pole koła
.
3) Oblicz długość przeciwprostokątnej trójkąta prostokątnego o obwodzie 20cm. Jeżeli wiesz że
promień okręgu wpisanego w ten trójkąt jest równy 1cm.
11 lut 11:54
alexis: pisze się nie rozumieM
11 lut 12:32
karolina: 
?
11 lut 17:08
Bogdan:

Podaj wzór na długość r promienia okręgu wpisanego i długość R promienia okręgu opisanego
na trójkącie prostokątnym mając dane długości przyprostokątnych
a,
b oraz długość
przeciwprostokątnej
c.
11 lut 17:15
karolina: ja naprawdę nie rozumiem geometrii, jestem dobra ale w algebrze taki mam defekt

,jeżeli mam
gotowe zadanie wtedy się go uczę i zaczynam rozumieć.
11 lut 17:25
Bogdan:
To poszukaj gdzieś wzorów na długości tych promieni i podaj je, to jest przecież zadanie
z zastosowaniem algebry
11 lut 17:31
karolina: r= a2 √3 /6
R=a2 √3 /3
11 lut 17:49
Bogdan:
Sprawdzam.
| | c | | a + b − c | |
R = |
| , r = |
| |
| | 2 | | 2 | |
O te wzory pytałem, powinnaś je znać.
W zadaniu c = 2a, z twierdzenia Pitagorasa b =
√c2 − a2 =
√4a2 − a2 = a
√3
| | a + a√3 − 2a | | a√3 − a | | a(√3 − 1) | |
r = |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Jak widzisz, są to działania algebraiczne, wystarczyła znajomość wzorów na r i na R.
Oblicz teraz pola kół o promieniach R i r, a następnie wyznacz stosunek tych pól.
11 lut 18:01
karolina: ja naprawdę chcę te zadania zrozumieć

!
11 lut 18:01
karolina: Pk= πr2 ?
11 lut 18:13
karolina: Pk1= πa2
Pk2=π( a √32)2=........=4a2−2a2√34= a2−12a2√3
stosunek x/ x2−1/2a2√3
11 lut 19:19
karolina: i jak
11 lut 19:26
karolina: proszę o pomoc w zad.2 i 3. PROSZĘ
11 lut 19:27
Bogdan:
stosunek x/ x
2−1/2a
2√3 − co to jest?
Skąd wziął się x?
P
1 = πR
2 = πa
2
| | a2(√3 − 1)2 | | 1 | |
P2 = πr2 =π * |
| = |
| πa2(4 − 2√3) |
| | 4 | | 4 | |
| P1 | | πa2 | | 4 | | 2 | |
| = |
| = |
| = |
| = ... |
| P2 | | | | 2(2 − √3) | | 2 − √3 | |
Twoja opinia o sobie: "jestem dobra w algebrze"
11 lut 21:16
karolina:
Dziękuję za pomoc!
13 lut 15:47