Dowód
gostek13: Wykaż, że wynik wyrażenia 2n , n∊N nie jest podzielny przez 3.
30 wrz 22:23
Adamm:
"wynik wyrażenia"
30 wrz 22:24
gostek13: Wykaż, że w zapisie dziesiętnym 2n, n∊N nie jest podzielne przez 3.
Przepraszam, mój błąd, źle sformułowałem pytanie
30 wrz 22:49
Adamm:
3 nie dzieli 2
załóżmy że 3 nie dzieli 2n−1
jeśli 3 dzieliłoby 2n, to musiałoby dzielić albo 2, albo 2n−1, bo jest pierwsze
więc 3 nie dzieli 2n
dowód zakończony
30 wrz 23:46
PW: Bez indukcji, od razu:
− Gdyby 2n była podzielna przez 3, oznaczałoby to istnienie liczby naturalnej k, dla której
2n = 3k.
Jest to niemożliwe, gdyż w rozkładzie na czynniki pierwsze lewej strony wszystkie czynniki są
równe 2, a po prawej stronie występuje czynnik 3.
1 paź 09:25
jc: Bez zasadniczego twierdzenia arytmetyki (w tej, czy innej postaci).
2 = −1 (mod 3)
2n = (−1)n = ±1 (mod 3)
1 paź 10:29