matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Mnożenie pierwiastka pierwiastka
Maciej:
Ile to
√
2+
√
3
* (2+
√
3
)?
30 wrz 22:14
the foxi:
(a+b)
2
=a
2
+b
2
+2ab 2+
√
3
a
2
+b
2
=2 2ab=
√
3
√
3
b=
2a
3
b
2
=
4a
2
3
a
2
+
=2
4a
2
3
4a
2
+
−8=0
a
2
4a
4
−8a
2
+3=0 ...
√
3
1
a=
, b=
√
2
√
2
√
3
1
(
+
)
2
=2+
√
3
√
2
√
2
więc:
√
3
1
√
3
1
√
3
+1
√
2+
√
3
=
√
(
+
)
2
=|
+
|=
√
2
√
2
√
2
√
2
√
2
√
3
+1
*(2+
√
3
)
√
2
a teraz?
30 wrz 22:42
Maciej:
Dzięki!
(
√
3
+1)*(2+
√
3
)
2
√
3
+2+3+
√
3
3
√
3
+5
3
√
6
+5
√
2
=
=
=
√
2
√
2
√
2
2
Dobrze obliczyłem?
30 wrz 22:52
ICSP:
dobrze
30 wrz 23:42