Pati: Prosze o pomoc w rozwiazaniu ukladu rownan metoda kolumn jednostkowych
5x+2y-2z=5
3x+y+2y=1
2x+3y+2z=5
14 lis 22:17
Basia:
piszę bez ograniczników, ale wiadomo, że w porządnym rozwiązaniu powinny być
A,B,C macierze
twój układ to A*B=C
gdzie
5 2 -2 x 5
A= 3 1 2 B= y C= 1
2 3 2 z 5
A-1*A*B=A-1*C
B=A-1C
czyli szukasz macierzy odwrotnej do A i możysz ją przez C
5 gru 14:25
Basia:
myślę, że o to chodzi, bo w literaturze przedmiotu czyli w książkach z zakresu algebry
liniowej czegoś takiego jak "metoda kolumn jednostkowych" nie znalazłam.
5 gru 14:26