wyznacz długości wektorów
marek_s: Jak wyznaczyć długości wektorów a i b z takich danych: |2a+3b|=11, |a−2b|=5 (a i b to wektory
ze strzałkami na górze). Iloczyn skalarny wektorów a i b=2.
30 wrz 21:39
Adamm:
121=(2a+3b)•(2a+3b)=4|a|2+24+9|b|2 ⇒ 4|a|2+9|b|2 = 97
25=(a−2b)•(a−2b)=|a|2−8+4|b|2 ⇒ |a|2+4|b|2 = 33
4 9 97
1 4 33
0 −7 −35
1 4 33
0 1 5
1 4 33
0 1 5
1 0 13
|a| = √13
|b| = √5
30 wrz 21:52
marek_s: Dzięki wielkie. A czy jest metoda rozwiązania, w której trzeba użyć info o iloczynie skalarnym
aob=2?
30 wrz 22:02
marek_s: Ops, sorry. Zapomniałem, że się go używa w wymnażaniu. Nie było pytania.
30 wrz 22:03