Nierówność trygonometryczna
srt: Proszę o pomoc z taką nierównością trygonometryczną:
cos22x − cos2x − 2 ≥ −2
30 wrz 20:55
PW: A treść na pewno dobra? Wątpię, żeby autor badał inteligencję adepta do tego stopnia, że
sprawdza czy ten umie odjąć (−2) od obu stron.
30 wrz 21:01
Mila:

cos
2(2x)−cos(2x)≥0
cos(2x)=t, |t|≤1
t
2−t≥0
t*(t−1)≥0
t=1 lub −1≤t≤0
cos(2x)=1 lub −1≤cos(2x)≤0
| | π | | 3π | |
2x=0+2kπ lub |
| +2kπ≤2x≤ |
| +2kπ /:2 |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | 3π | |
x=kπ lub |
| +kπ≤x≤ |
| +kπ |
| | 4 | | 4 | |
30 wrz 21:13
Mila:
30 wrz 21:13