Zapisz w postaci sumy algebraicznej korzystając z wzorów skróconego mnożenia:
Mariusz: Zapisz w postaci sumy algebraicznej korzystając z wzorów skróconego mnożenia:
a) (x2+5x+25)*(x−5)2
b) (3x−1)2*(9x2+3x+1)
30 wrz 20:25
30 wrz 20:45
PW: Wniosek naukowy:
Przy rozdwojeniu jaźni trudno się skupić, nawet mając przykłady jak to zrobić.
30 wrz 20:52
Jolanta: chociaż sie wstydzi,że się nie nauczył wzorów

skorzystaj ze wzoru
a
3−b
3=(a−b)(a
2+ab+b
2)
x
3−5
3=(x−5)(x
2+5x+25)
(x
2+5x+25)(x−5)(x−5)=(x
3−5
3)(x−5)= wymnóż
30 wrz 20:52
Mila:
a) (a3−b3)=(a−b)*(a2+ab+b2)
[(x2+5x+25)*(x−5)]*(x−5)=(x3−53)*(x−5)=(x3−125)*(x−5)=x4−5x3−125x+625
albo tak:
(x2+5x+25)*(x2−10x+25)=
=x4−10x3+25x2+5x3−50x2+125x+25x2−250x+625=
=x4−5x3−125x+625 jak widzisz, to dłuższy sposób
b) spróbuj sam I sposobem
30 wrz 20:56
Mariusz: Dziękuję za pomoc, już zrozumiałem
30 wrz 21:15
Mila:
30 wrz 21:15
nw: (x+5)2(x2−5x+25)
17 lis 19:05
Jolanta: a3+b3=(a+b)(a2−ab+b2)
(x+5)2(x2+5x+25)=(x3+53)(x+5)=
17 lis 20:14