trygonometia
h: | | π | |
Oblicz x gdy sin x = 0,7660 i x∊( |
| ;π) |
| | 2 | |
Czy da się to obliczyć nie używając tablic/kalkulatora?
30 wrz 20:02
Leszek: Nie !
30 wrz 20:09
the foxi:
niby się da
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wzór_Taylora
znaleźć odpowiedni wzór, określić szukane przybliżenie
x
5−20x
3+120x−91.92=0
i za pomocą twierdzenia Darboux (jeśli znasz) szukać miejsca zerowego w zadanym przedziale
ale to naprawdę żmudna i bezsensowna robota, jeśli musiałbyś liczyć ręcznie

może ktoś zna lepszy sposób
30 wrz 20:09
Mila:

sinx=0.766 odczytujesz w tablicach przyblizoną wartość
x
0≈50
o
x≈180
o−50
o=130
o
30 wrz 20:11
h: To dziwne. Skoro w zbiorze napisane jest oblicz. Dziękuję w każdym razie.
30 wrz 20:15
Adamm:
@the foxi
o wiele łatwiej jest obliczyć arcsin(0,7660)
| | 1 | | x2n+1 | |
arcsin(x) = ∑n=0 |
|
| |
| | 4n | 2n+1 | |
zbieżny dla |x|<1
30 wrz 20:24
the foxi:
o, racja! tyle że nadal można dostać depresji licząc to ręcznie
30 wrz 20:33
Leszek: Przeciez tablice dla funkcji trygonometrycznych sa obliczone na podstawie rozwiniecia
tych funkcji w szeregi , wiec po co to robic , mikroprocesor w kalkulatorze tez tak oblicza
wartosci tych funkcji !
30 wrz 21:21
Adamm:
Ale pytanie było jak obliczyć bez kalkulatora
30 wrz 21:27
the foxi:
prawda Leszku, autor tematu pytał jednak o ręczne policzenie, nie kalkulatorem
30 wrz 21:27
Leszek: Pytanie bylo czy .....?
Wiec kolega @the foxi oraz kolega@Adamm podali sposoby !
30 wrz 21:31
Mila:
h, jeżeli jesteś uczniem szkoły średniej to tablice albo jeszcze innym sposobem,
jeżeli jesteś studentem i to jest zadanie z zastosowaniem szeregów potęgowych,
to trzeba to napisać w treści.
Trzeba skorzystać z podpowiedzi Adamma. Na ogół w treści podaje się z jaką dokładnością
trzeba obliczyć.
30 wrz 21:32
PW: Jeżeli
h nie jest swoim młodszym bratem, to już wypowiadał się o całkach potrójnych
30 wrz 21:38