Zadanie z niewiadomą
tigerina 15: Pytanko do Was. Mam 2 rozwiązania i nie wiem które jest poprawne, zadanie proste ale wolę się
upewnić

Uzasadnij że dla dowolnej wartości x wyrażenie (3x−6)(−2x+5) −27x jest ujemne, dzięki za każdą
odpowiedź
30 wrz 19:57
the foxi:
po wymnożeniu dostajemy −6x
2−30
wystarczy stwierdzić, że Δ<0
albo zapisać wynik w postaci −6(x
2+5) i stwierdzić, że nawias jest zawsze dodatni, a po
pomnożeniu przez −6 całe wyrażenie jest ujemne
30 wrz 20:00
Leszek: W = (3x−6)(−2x+5) −27x = −6x2 − 24x − 30
Δ< 0 , a< 0
30 wrz 20:04
Leszek: Sorry pomylka w znaku , powinno byc W= −6x2 − 30 , Δ < 0 ,a< 0
30 wrz 20:06
tigerina 15: dzięki wielkie
30 wrz 20:14