funkcja
Bolek: | | 1 | |
Podaj zbior dziedzine i zbior wartosci funkcji : f(x) = tg x + |
| |
| | tg x | |
30 wrz 19:32
Jerzy:
Jedyny warunek: tgx ≠ 0
Potem licz granice na końcach dziedziny.
30 wrz 19:43
the foxi:
| | sin(x) | | cos(x) | | 1 | | 2 | |
f(x)=tg(x)+ctg(x)= |
| + |
| = |
| = |
| = |
| | cos(x) | | sin(x) | | sin(x)cos(x) | | 2sin(x)cos(x) | |
csc(2x)∊(−
∞;−1]∪[1;+
∞)
csc(2x)≤−1 oraz csc(2x)≥1
2csc(2x)≤−2 oraz csc(2x)≥2
2csc(2x)∊(−
∞;−2]∪[2;+
∞)
dziedzina:
cos(x)≠0 oraz sin(x)≠0
30 wrz 19:51
Leszek: | | 1 | | sin x | | cos x | |
D: tgx ≠0 ,f(x) = tg x + |
| = |
| + |
| = |
| | tg x | | cos x | | sin x | |
| | 1 | | 2 | |
= |
| = |
| |
| | sin x cos x | | sin 2x | |
30 wrz 19:52
Leszek: Dziedzine funkcji ustala sie dla podanej funkcji przed przeksztalceniami ! ! !
30 wrz 19:55
the foxi:
| | π | |
to w takim razie powinniśmy pod uwagę brać również dziedzinę tangensa, czyli ℛ\{ |
| +kπ}, |
| | 2 | |
prawda?
30 wrz 19:58
Leszek: Tak !
30 wrz 19:59
the foxi:
widzę, że nikt z Was tego nie zapisał − rozumiem, że ten warunek powinien być w domyśle, tak?
30 wrz 20:01
PW: Pytanie było o zbiór wartości.
Dla u> 0 prawdziwa jest nierówność
"Pół zadania" gotowe − jeżeli tgx > 0, to
Jak to będzie, gdy tgx<0?
30 wrz 21:07